Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 tk. pirospaprika
- 1 liter füstalaplé vagy víz + füstölt kocka
- 3 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A sárgaborsót átválogatom, 1-2 órára beáztatom. Áztatás nélkül is megfő, csak kicsit tovább tart.
A hagymákat megpucolom, és apróra vágom. Egy lábasban olajat melegítek, rádobom az összekockázott hagymát. Néhány percig dinsztelem, az alarr a sárgaborsót ledzűröm. Mikor a hagyma átlátszó, hozzáadom a zúzott fokhagymát. 1 perc pirítás után rászórom a pirospaprikát.
Rögtön ráborítom a sárgaborsót, alaposan keverjük át a hagymás alappal. Felöntöm 1 liter alaplével – ha nincs, akkor vízzel -, majd forrásig melegítem. Ha forr, lejjebb veszem a lángot, fűszerezem, majd fedő alatt főzöm.
Időközönként megkeverem, mert ahogy sűrűsödik, könnyen le tud égni. Ha szükséges, pótolom a folyadékot. Nagyjából 50-60 perc alatt puhára fő.