Egytálétel Főétel

Stoverij – belga marhapörkölt

Elkészítési idő: 3-4 óra

Nehézség: közepes

Hozzávalók:
  • 1 kg marha lapocka, kockára vágva
  • 1 db nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 szelet, rozs vagy teljes kiőrlésű kenyér
  • 2 ek mustár
  • 1 üveg barna sör
  • 2 dl marha alaplé (leveskockából is jó)
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • Vaj
  • Bors
Elkészítés:

Egy serpenyőben olajon lassan megpirítom a hagymát, a folyamat felénél hozzáadom a fűszernövényeket. Minél lassabban pirul a hagyma, annál jobb ízű lesz.

Sózom, borsozom a húst, majd serpenyőben magas hőmérsékleten vajban pirítjuk, amíg minden oldala megpirul. Csak röviden sütöm a húst, még nem párolom. Amikor minden oldalon kéreg van, a megpirult húst és a hagymát fazékba / tepsibe csúsztatom.

A serpenyőbe öntök egy kis sört, hogy a serpenyő aljáról felszedje a mártást, majd ezt is hozzáadom a húshoz.

Ráöntöm a maradék sört a húsra, és felöntöm alaplével, amíg az összes húst el nem fedi. Ha felforrt, vastagon mustárral megkenem a kenyeret, és mustáros felével lefelé ráteszem a ragura.

Tűzhelyen alacsony hőmérsékleten vagy 100 °C-on a sütőben legalább három órán keresztül főzöm, lehet még tovább is. A húsnak elég puhának kell lennie ahhoz, hogy egy villa hegyével könnyen vágható legyen.

Sült krumplival és majonézzel tálaljuk – másnapra még finomabb, ha marad egyáltalán!

You may also like...