Elkészítési idő: 3-4 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
- 1 kg marha lapocka, kockára vágva
- 1 db nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 1 szelet, rozs vagy teljes kiőrlésű kenyér
- 2 ek mustár
- 1 üveg barna sör
- 2 dl marha alaplé (leveskockából is jó)
- 1 tk kakukkfű
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 db babérlevél
- Vaj
- Só
- Bors
Elkészítés:
Egy serpenyőben olajon lassan megpirítom a hagymát, a folyamat felénél hozzáadom a fűszernövényeket. Minél lassabban pirul a hagyma, annál jobb ízű lesz.
Sózom, borsozom a húst, majd serpenyőben magas hőmérsékleten vajban pirítjuk, amíg minden oldala megpirul. Csak röviden sütöm a húst, még nem párolom. Amikor minden oldalon kéreg van, a megpirult húst és a hagymát fazékba / tepsibe csúsztatom.
A serpenyőbe öntök egy kis sört, hogy a serpenyő aljáról felszedje a mártást, majd ezt is hozzáadom a húshoz.
Ráöntöm a maradék sört a húsra, és felöntöm alaplével, amíg az összes húst el nem fedi. Ha felforrt, vastagon mustárral megkenem a kenyeret, és mustáros felével lefelé ráteszem a ragura.
Tűzhelyen alacsony hőmérsékleten vagy 100 °C-on a sütőben legalább három órán keresztül főzöm, lehet még tovább is. A húsnak elég puhának kell lennie ahhoz, hogy egy villa hegyével könnyen vágható legyen.
Sült krumplival és majonézzel tálaljuk – másnapra még finomabb, ha marad egyáltalán!