Elkészítési idő: 45 perc + 1 óra kelesztés
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
- 45 dkg sütőtökpüré (megsült tököt villával össze kell törni)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg tej
- 3 dkg élesztő
- 38 dkg liszt – ennél lehet, hogy többet fog felvenni
- 1 tk cukor
- 2 ek só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a cukros langyos tejben. A vajat összemorzsolom a liszttel és sóval. Hozzáadjom a sütőtökpürét és az élesztős tejet.
Összedolgozom egy közepesen lágy tésztává (liszttel sűrítem, sütőtökpürével lágyítom).
Egy órán keresztül hagyom kelni, szobahőmérsékleten.
Lisztezett deszkán nyújtom, háromszor egymásra hajtom, újra nyújtom. A végén kb 2 ujjnyi vastagságúra nyújtom.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom.
A tetejét megkenem tejjel vagy olvasztott vajjal, megszórom szezámmaggal vagy tökmaggal.
180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm.