Desszert

Szalagos fánk

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: közepes

Hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 késhegynyi só
  • 50 dkg liszt
Elkészítés:

A tejet egy nagyobb bögrében meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.

A többi hozzávalóval és a felfutott élesztővel sima, lágy tésztát dagasztok. Langyos helyen, kelesztő edényben másfélszeresére kelesztem.

Ujjnyi vastagra kinyújtom, kiszaggatom a fánkokat. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyom kelni.

Közepesen forró, bő olajban, egyenletes tűzön sütöm ki őket. A deszkáról felszedve, fejjel lefelé kell az olajba tenni. A sütés elején fedőt teszek az edényre, majd ha megfordítottam a fánkokat, már nem teszem vissza a fedőt.

Szűrőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem, még melegen megszórom porcukorral.

You may also like...