Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 ek porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 késhegynyi só
- 50 dkg liszt
Elkészítés:
A tejet egy nagyobb bögrében meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni.
A többi hozzávalóval és a felfutott élesztővel sima, lágy tésztát dagasztok. Langyos helyen, kelesztő edényben másfélszeresére kelesztem.
Ujjnyi vastagra kinyújtom, kiszaggatom a fánkokat. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyom kelni.
Közepesen forró, bő olajban, egyenletes tűzön sütöm ki őket. A deszkáról felszedve, fejjel lefelé kell az olajba tenni. A sütés elején fedőt teszek az edényre, majd ha megfordítottam a fánkokat, már nem teszem vissza a fedőt.
Szűrőkanállal kiszedem, lecsöpögtetem, még melegen megszórom porcukorral.