Paprika

Kategóriák: ,

Leírás

Dél-és Közép-Amerikában őshonos zöldség, rengeteg fajtája létezik. A paprika, latin nevén Capsicum annuum a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paradicsomnak, burgonyának is. Magyarországon a XVI. századtól ismerik, a hazai termesztők fűszernövényként a hosszú, hegyes típust tették világszerte ismertté. Szegeden kezdték a hazai termesztését a XVIII. században, majd Szentes, Kalocsa következett. A paprika színéről általában következtethetünk az ízére is: míg a piros húsú paprikák édeskések, a zöld sokkal nyersebb ízű, a fehér és sárga húsú paprikák íze valahol a kettő közt van. A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Legismertebb fajtái: fehér húsú paprika, pritamin paprika, kaliforniai paprika, és (a sütésre kiváló) kápia paprika. Vásárláskor ügyeljünk, hogy kemény húsú, egyenletes, feszes héjú egyedeket válasszunk. A paprika felhasználása sokoldalú: a feldolgozás szempontjából megkülönböztetünk étkezési és fűszerpaprikát. Ez utóbbit teljesen érett állapotban szárítás után őrölve használjuk fel, csemege, édes-nemes, csípős változataiban, a magyar konyha meghatározó elemeként. Gulyás, paprikás, halászlé, számtalan leves és pörkölt színezője és ízesítője. Az étkezési paprikát nyersen, salátának, hidegtálakhoz, vagy sütve, főzve, savanyítva, szintén sokféle étel alkatrészeként fogyasztjuk. A legismertebb formái a lecsó, a töltött paprika, de szinte minden húsféle, rakott vagy sült egytálétel gazdagítója lehet. A paprika ízét, értékes tulajdonságait nem kell nélkülöznünk télen sem: savanyúságnak, csalamádé részeként, vagy káposztával, uborkával töltve megőrzi C-vitamin tartalmát. Gulyásba, pörköltbe kitűnő a karikára vágott, sózott, olajjal vagy zsírral eltett paprika. Az erdélyiek receptje szerint is befőzhetjük: a paprikákat sütőben, egészben megsütjük, a külső héját lehámozva üvegekbe tesszük, és ecetes-sós vizet öntünk rá. Tölteni való paprikákat legegyszerűbben a mélyhűtőben tehetünk el, hogy télen se kelljen lemondanunk erről a friss nyári ízről. Ha nem is hazánk a legnagyobb paprikatermelő a világon, de a zöldségtermesztésen belül ez a legnagyobb arányú, a legtöbb típust nálunk termelik és a felhasználása is itt mutat a legnagyobb változatosságot a gasztronómiában. Jelentős C-vitamin tartalmának egyik bizonyítéka (ami a paprika “magyarrá válásához”, jó híréhez is jelentősen hozzájárult), hogy Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel aztán Nobel-díjat érdemelt ki.
(Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem?

Tavasztól őszig.

Hogyan tároljam?

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében.

To Top