Kenyérfélék

Császárzsemle

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézség: közepes

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
  • 3 dl langyos tej (fele lehet víz)
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj vagy 10 dkg olvasztott margarin

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrom, dagasztom, kb 20 perc alatt duplájára kelesztem. Majd 8 db egyforma gombócot formázok belőle. Néhány percig pihentetem, utána újra gombóccá formázom, de csak annyira, amennyire a tészta engedi.

Kb 40 cm hosszúra nyújtom, és megformázom a zsemléket. Laza csomót készítek, két végét még középre hajtom.

Sütőpapírt teszek a tepsibe, arra helyezem a zsemléket és letakarva, 20 percig kelesztem. A sütőt előmelegítem 200 °C-ra, az aljába hőálló tálban vizet teszek.

Sütés előtt a zsemléket lespriccelem vízzel, úgy tolom a sütőbe. 12 perc sütés után vissza veszem a hőfokot 180°C-ra, és még 15 percig sütöm. Sütés közben még 2x spriccelem őket vízzel.

You may also like...