Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók 8 főre:
- 1 kg darált hús (sertés comb)
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 10 db savanyú káposzta levél
- 2 db tojás
- 15 dkg rizs
- 15 dkg burizs
- 2-3 kk só
- 1 kk bors
- 3 tk pirospaprika
- 2 db kis vöröshagyma
- 6 db gerezd fokhagyma
- 3 tk majoránna
- 3 tk őrölt kömény
- 8 db babérlevél
- 3 ek liszt
- kb 1,5 liter füstölt hús lé
- 3 ek étolaj vagy zsír
Elkészítés:
A káposztákat külön edényben beáztatom legalább fél órára hideg vízbe. Alaposan átmosom, a levelek vastag erőt kivágom. Ezt apróra vágva hozzá teszem a szálas káposztához.
A töltelékhez az egyik hagymát apróra vágom, a fokhagymát átnyomom. A darált húst, 1 kk sót, csipet borsot, 1 kk pirospaprikát, tojásokat és a rizst alaposan összekeverem. Káposzta levelekbe töltöm, szorosan feltekerem és a széleket betűröm. Ha nincs káposztalevél, sima gombócokat készítek.
Nagy fazékba olajat (zsírt) öntök, ráteszem az apróra vágott másik hagymát és az áttört fokhagymát. Ezen lazán eloszlatom a savanyú káposzta harmadát.
Fűszereket szórok rá:
- 1 kk só
- bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoránna
- 1 tk őrölt kömény
- 4 db babérlevél
- 1 ek liszt
- 5 dkg burizs
A töltött levelek vagy gombócok felét elrendezem rajta.
Lazán elterítem rajta a savanyú káposzta második harmadát. Majd fűszerezem az előzőek szerint.
Ismét töltött levél vagy gombóc réteg következik, majd betakarom a maradék savanyú káposztával. Egy utolsó adag fűszer jön.
Óvatosan felöntöm füstölt lével. Ha nincs, megteszi 1 liter forró vízben feloldott 2 db füstölt kocka is. Annyi levet / vizet öntök rá, hogy szépen ellepje.
Nagy lángon elkezdem főzni, majd ha forr, leveszem kis lángra. Másfél – két órát főzöm. Nem kavarom, csak óvatosan megmozgatom néha fakanállal. A levet pótlom, ha elforrta, de ne maradjon rajta túl sol a főzési idő végére.
Ha megfőtt, kiveszem a töltelékeket (gombócokat). A káposztát alaposan átkeverem, kiveszem a babérleveleket. Kóstolom és ízesítem még, ha szükséges.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalom.
Ha van, a rétegek közé füstölt hús kockákat is lehet tenni. Ilyenkor óvatosabban sózom.
Mama, Papa, köszönöm a receptet és az oktatást!