Egytálétel Főétel

Töltött káposzta

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézség: közepes

Hozzávalók 8 főre:
  • 1 kg darált hús (sertés comb)
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 10 db savanyú káposzta levél
  • 2 db tojás
  • 15 dkg rizs
  • 15 dkg burizs
  • 2-3 kk só
  • 1 kk bors
  • 3 tk pirospaprika
  • 2 db kis vöröshagyma
  • 6 db gerezd fokhagyma
  • 3 tk majoránna
  • 3 tk őrölt kömény
  • 8 db babérlevél
  • 3 ek liszt
  • kb 1,5 liter füstölt hús lé
  • 3 ek étolaj vagy zsír
Elkészítés:

A káposztákat külön edényben beáztatom legalább fél órára hideg vízbe. Alaposan átmosom, a levelek vastag erőt kivágom. Ezt apróra vágva hozzá teszem a szálas káposztához.

A töltelékhez az egyik hagymát apróra vágom, a fokhagymát átnyomom. A darált húst, 1 kk sót, csipet borsot, 1 kk pirospaprikát, tojásokat és a rizst alaposan összekeverem. Káposzta levelekbe töltöm, szorosan feltekerem és a széleket betűröm. Ha nincs káposztalevél, sima gombócokat készítek.

Nagy fazékba olajat (zsírt) öntök, ráteszem az apróra vágott másik hagymát és az áttört fokhagymát. Ezen lazán eloszlatom a savanyú káposzta harmadát.

Fűszereket szórok rá:

  • 1 kk só
  • bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 4 db babérlevél
  • 1 ek liszt
  • 5 dkg burizs

A töltött levelek vagy gombócok felét elrendezem rajta.

Lazán elterítem rajta a savanyú káposzta második harmadát. Majd fűszerezem az előzőek szerint.

Ismét töltött levél vagy gombóc réteg következik, majd betakarom a maradék savanyú káposztával. Egy utolsó adag fűszer jön.

Óvatosan felöntöm füstölt lével. Ha nincs, megteszi 1 liter forró vízben feloldott 2 db füstölt kocka is. Annyi levet / vizet öntök rá, hogy szépen ellepje.

Nagy lángon elkezdem főzni, majd ha forr, leveszem kis lángra. Másfél – két órát főzöm. Nem kavarom, csak óvatosan megmozgatom néha fakanállal. A levet pótlom, ha elforrta, de ne maradjon rajta túl sol a főzési idő végére.

Ha megfőtt, kiveszem a töltelékeket (gombócokat). A káposztát alaposan átkeverem, kiveszem a babérleveleket. Kóstolom és ízesítem még, ha szükséges.

Tejföllel, friss kenyérrel tálalom.

Ha van, a rétegek közé füstölt hús kockákat is lehet tenni. Ilyenkor óvatosabban sózom.

Mama, Papa, köszönöm a receptet és az oktatást!

You may also like...