Előétel, snack Kenyérfélék

Sárgarépás pogácsa

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés

Nehézség: közepes

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj vagy 20 dkg zsír
  • 1 csapott ek só
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 5-6 közepes sárgarépa
  • kb 5 dl tej
Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben felfuttatom. A répákat meghámozom és közepes lyukú reszelőn lereszelem. A lisztet elmorzsolom a vajjal/zsírral és sóval, beleteszem répát, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, tojások sárgáját és a tejet. A tejb nagy részét beleöntöm, és összegyúrom. Ha túl kemény, tejjel tovabb higitom. Puha tésztát kell kapnom.

A tésztát fél cm vastagra nyújtom. Az alsó részét a tészta harmadáig visszahajtom, a felső részét erre rá. A jobb és bal oldalát behajtom középre. Letakarom és hagyom kelni egy fél órát.

Ugyanezt megismétlem még kétszer. Ha megvolt a 3x-os hajtogatás és fél-fél óra kelesztés, kb. 2 cm vastagra nyújtom és kiszaggatom.

A tetejét megkenem a megmaradt tojásfehérjével.

180 C-ra előlegetített sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Kb. 3 gáztepsivel lesz belőle.

You may also like...