Kedvencünk, a megunhatatlan krumplipüré. Egyszerű, laktató és nagyon finom köret. Kifejezetten gyerekbarát változat 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli, főzni való
- 2 kk só
- 10 dkg margarin
- kb 2 tej
Elkészítés:
A krumplikat meghámozom, megmosom, és kockákra vágom. Nem is tudom, miért mondják kockázásnak, egyetlen kocka formát sem sikerült még vágnom soha. No de nem is számít. A lényeg, hogy nagyjából egyforma méretű darabkák legyenek, úgy tud egyformán megfőni. Egyébként a kisebb darabok túlfőnek, a nagyobbak meg lehet hogy nem főnek át rendesen.
A felaprított krumplit edénybe teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a sót, és először nagyobb lángon melegítem, amíg forrni nem kezd. Vigyázni kell vele, mert amikor felforr, szeret kifutni. Ha már forr, lehúzom kisebb lángra.
Krumpli fajtájától függően 10-15 perc alatt puha lesz. A főzővizet óvatosan, fedő segítségével leöntöm róla. Vigyázz, mert a forró gőz öntés közben pont az ember karját éri és égeti.
Hozzáadom a margarint, és a tej felét. Hagyományos krumplinyomóval elkezdem átnyomkodni. Ahogy felveszi, apránként adok még hozzá tejet. Én már ilyenkor nem szoktam sót hozzáadni, bőven elég az, amit a főzővízből felvesz.
Hogy igazán krémes legyen, előszedem a botmixert és alacsony fokozaton simára mixelem. Még tejet lehet adni hozzá, hogy kellemesen krémes legyen.