Elkészítési idő: 2-3 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók (8 db-hoz):
- 50 dkg liszt
- 1 élesztő
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 1 nagy kanál tejföl
- 2 tk só
- pici cukor.
Elkészítés:
A tejet, vizet, tejfölt összeöntöm, meglangyosítom.
A lisztet a sóval és a cukorral elkeverem, közepébe mélyedést készítek. Bele morzsolom az élesztőt, és a tejes keveréket.
Sima tésztává gyúrom, és egy kis ideig dagasztom. 40-45 percet hagytam kelni.
A tésztát 8 részre osztom, gombócokat formázok. Ezeket még 10 percig hagytam pihenni.
Megformázom a kifliket: enyhén olajozott felületen nagyon vékonyra nyújtom a tésztát, és szorosan feltekertem. Sütőpapíros tepsibe fektetem őket.
A sütőt alsó felső sütésen 220 fokra előmelegítem, az aljába hőálló tálban 1dl vizet teszek. Így gőz keletkezik. Megkentem vízzel a kifliket.
10-15 perc sütés után, amikor éppen kezd színe lenni a kifliknek, csökkentem a hőmérsékletet 200C°-ra és bekapcsolom a légkeverést.
További kb 5 perc alatt készre sütöm. Kiveszem a sütőből, és még forrón hideg vizes spriccelést kap. Rácsra teszem kihűlni.