Elkészítési idő: 4 + 1,5 óra
Nehézség: közepes
Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab
- 1 kg füstölt hús (csülök)
- 1 dl olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
- 5 db babérlevél
- 2 db sárgarépa
- 1db fehér répa
- 1/2 db karalábé
- 1/2 db zellergumó
- 3 db kisebb krumpli
- 15 dkg parasztkolbász
- 1 dl tejföl
- 1 ek liszt
Csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
Elkészítése:
Előző nap a babot hideg vízbe beáztatom. A csülköt megfőzöm 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, nem öntöm ki)
A csülökről a húst még melegen lefejtem a csontról, mert így szebb darabokat kapok.
A leveshez egy lábasban olajat hevítek, rádobom a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolok. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntöm kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon párolom pár percig. Hozzáadom a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Só, bors és babérlevél kerül bele.
Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadom a felaprított zöldségeket. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázom a kolbászt, serpenyőben megpirítom és ezt is hozzáadom a leveshez.
A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadom a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beleteszem.
Végül elkészítem a csipetkét: összegyúrom a lisztet, a tojást és egy kis sót. Bőven lisztezett kézzel kis csipeteket tépkedek belőle, és a forrásban lévő leveshez adom. A csipetkékkel még 2-3 percig forralom a levest.