Főétel Leves

Bableves

Elkészítési idő: 4 + 1,5 óra

Nehézség: közepes

Hozzávalók:
  • 50 dkg tarkabab
  • 1 kg füstölt hús (csülök)
  • 1 dl olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 5 db babérlevél
  • 2 db sárgarépa
  • 1db fehér répa
  • 1/2 db karalábé
  • 1/2 db zellergumó
  • 3 db kisebb krumpli
  • 15 dkg parasztkolbász
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek liszt
Csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só
Elkészítése:

Előző nap a babot hideg vízbe beáztatom. A csülköt megfőzöm 3 liter vízben, 4-5 óra alatt. (A főzőlevére szükség lesz, nem öntöm ki)
A csülökről a húst még melegen lefejtem a csontról, mert így szebb darabokat kapok.

A leveshez egy lábasban olajat hevítek, rádobom a finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolok. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát és felöntöm kb. 100 ml vízzel. Közepes lángon párolom pár percig. Hozzáadom a beáztatott tarkababot, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert. Só, bors és babérlevél kerül bele.

Amikor a bab félig megfőtt, hozzáadom a felaprított zöldségeket. Ha teljesen megpuhult a bab, felkarikázom a kolbászt, serpenyőben megpirítom és ezt is hozzáadom a leveshez.

A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel és 100 ml vízzel, és hozzáadom a leveshez. A csülökről lefejtett húst is beleteszem.

Végül elkészítem a csipetkét: összegyúrom a lisztet, a tojást és egy kis sót. Bőven lisztezett kézzel kis csipeteket tépkedek belőle, és a forrásban lévő leveshez adom. A csipetkékkel még 2-3 percig forralom a levest.

You may also like...