Karfiol

A karfiol avagy kelvirág a vadkáposzta egy termesztett változata, nevezik még virágkelnek, virágos kelnek és olasz kelnek is. Elsősorban Európában népszerű zöldség, amelynek húsosan megvastagodott fehér virágait lapátszerű zöld levelek veszik körül.

Kategóriák: ,

Leírás

A káposztafélék királynője, közeli rokonságban áll a káposztával, a kelkáposztával, a brokkolival és a kelbimbóval. A Földközi-tenger keleti tájékáról származik. Köretként, levesbe, vagy levesként fogyasztjuk. A kiválasztott karfiol legyen tömör, rózsái fehérek és foltmentesek. Főzővízébe egy evőkanálnyi citromlevet téve megelőzhetjük elszíneződését. A karfiol energiatartalma alacsony, így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma csekély. A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős. A karfiol az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amelynek fogyasztása csak a századforduló után terjedt el Magyarországon. A virágzat tömör szerkezetének köszönhetően főzés hatásra nem esik össze, és megőrzi formáját. Szerencsére szinte egész évben kapható (melegágyi, szabadföldi) de a szezonja főleg nyár végén és ősszel van. Sok családban télire lefagyasztják, és a téli hónapokban fogyasztják. Akik emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvednek, azoknak fogyasztása mellőzendő, mivel a növény magas rosttartalma miatt puffasztó hatású. Konyhai felhasználására többféle alternatíva létezik. A legnépszerűbbek közé tartoznak a különféle változatú karfiollevesek (hagyományos módon, sűrítés tejföllel, tejszínnel, stb.), a rántott és a sült karfiol, de számos háztartásban savanyúságot is készítenek belőle. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem?

Szezonja nyár végén és ősszel van, de lényegében egész évben beszerezhető.

Hogyan tároljam?

Hűtőszekrényben néhány napig jól eltartható.

forrás: Nosalty

 

Miért egészséges?

1. Rák elleni hatás
2. Javítja a szív egészségét
3. Gyulladásgátló
4. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban
5. Javítja az agy egészségét
6. Támogatja a méregtelenítést
7. Jobb lesz az emésztés
8. Antioxidánsok tárháza

To Top