Banán

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növények nemzetsége a banánfélék róluk elnevezett családjában. A világ legmagasabb egyszikű, lágyszárú növénye.

Leírás

Vitaminokban, nyomelemekben és szénhidrátban gazdag, tápláló déligyümölcs, A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után. A legnagyobb banánültetvények Közép-Keleten, Közép- és Dél-Amerikában találhatók. Vásárláskor kemény, enyhén zöld példányokat válasszunk, a banán ugyanis szobahőmérsékletlen utóérik! Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, grillezve, de lisztet. pelyhet, chipset is készítenek belöle. Mivel a gyümölcs könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból hamar kiürül. Gyomorfekélyben szenvedők is ehetik, az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott. Téves az információ a banán magas kalcium tartalmáról, így a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás megtámogatására nem alkalmas. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem?

Bármikor.

Hogyan tároljam?

Szobahőmérsékleten néhány napig eltartható. Valójában 13-16 Celsius a banán ideális tárolási hőmérséklete, ily módon 5-10 napig is eláll. Hűtőbe semmiképpen se tegyük, mert megbarnul!

A banán 15 jótékony hatása

1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magaslázesetén.
3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
8. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik. A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
11. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyag-felszívódást.
12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyag-felszívódást.
13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, és amely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
15. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.

To Top