Kókusz

A kókuszdió már hazánkban is sok nagyobb zöldségesnél és szupermarketben megvásárolható, akárcsak a belőle készült termékek, tejek, joghurtok. Olaja is nagyon egészséges, érdemes lehet akár mindennap fogyasztani.

Kategóriák: ,

Leírás

A trópusi területeken élő kókuszpálma gyümölcse a kókuszdió. Nagyon kemény, fás héj veszi körül az üreges belsejében lévő édes, frissítő ízű folyadékot, amit kókuszvíznek hívnak. A fehér gyümölcshús közvetlenül a héjhoz tapadva található. Ennek vastagsága általában 1-1,5 cm vastagra hízik az érés során, a gyümölcs ezt a kókuszvízből produkálja. A frissen vásárolt kókuszdió, kis szerencsével még tartalmaz kevés kókuszvizet is, amely a betakarítás után, a tárolás során lassan eltünik, és a kókuszbél teljesen keményre szilárdul. Hazánkban, a nyugati országokhoz hasonlóan, leggyakrabban a szárított kókuszreszeléket használjuk a konyhában, ezt is főként édességek, sütemények, fagylaltok készítéséhez. A termőhelyén azonban, a trópusi országokban, legtöbbször friss kókuszt használnak, és zöldségeket, halakat, curryket, rizst, húsos ételeket, leveseket ízesítenek vele.

Mikor vegyem?

Amikor kapható éppen.

Hogyan tároljam?

Az egész kókuszdiót szoba hőmérsékleten. A friss kókuszdarabokat vízbe téve, hűtőben. A szárított kókuszreszeléket pedig légmentesen záródó dobozban, a konyhaszekrényben.

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával, az influenzával, a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszelis.

A kókusz húsa nemcsak finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Bőven van benne rost, kalcium, kálium és magnézium, valamint hasznos elektrolitok. A kókuszvíz az egyik legjobb roboráló ital, súlyosabb betegségek és megterhelő edzések után is javasolt a fogyasztása.

A kókusz húsának fogyasztása jót tesz a fogak és a csontok egészségének is, és segít csökkenteni acsontritkuláskialakulásának esélyét. A kókusztej, a kókusztejszín- és joghurt remek alternatíva a laktózérzékenyek és a vegánok számára. Kókuszzsírral pedig szinte bármilyen ételt megfőzhetünk vagy süthetünk, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.

A szépségápolásban is szerepe van

A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

To Top