Burgonya

A Dél-Amerikában őshonos élelmiszernövényt a keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik. Több ezer fajtája létezik, felhasználása változatos: fogyaszthatjuk köretként, főzelékként, salátaként, levesben.

Kategóriák: ,

Leírás

A krumpli természetesen ugyanaz, mint a burgonya, de amíg a burgonya egy növény, a krumpli számomra a nyersanyagot jelenti, a burgonya nevű növény gumóját, amit az ételeinkhez használunk. (A megkülönböztetés tudtommal a magyar nyelv sajátja, nekem nyelvünk szépségének (egyik) ékes bizonyítéka!) Azért vettem külön fejezetbe, hogy az egyes fajták étkezési felhasználásáról begyűjtött tapasztalataimról beszámolhassak. Városi lány lévén katarktikus élmény volt számomra, amikor vidékre kerültem és a falusi emberektől megtanultam: mekkora különbség van krumpli és krumpli között! (A falusi emberek nagyon bensőséges viszonyban vannak a krumplival, hiszen maguk termesztik maguknak és mindennapos eledelük. Nyilván nagyon odafigyelnek, melyik fajta milyen!) Közel sem értek a krumplihoz úgy, mint a falusi emberek, de éppen a katarktikus élmény miatt szeretném felhívni a figyelmet a fajták közötti óriási különbségekre! Összegyűjtöttem azokat a fajtákat, amiket a piacomon most éppen árulnak (a képen). Amit ma tudok: a sárga héjú krumpli általában gyorsabban fő és sül, tehát sütéshez az a jobb, mert gyorsabban sül. Főzéskor viszont könnyen szétfő. Ha tehát szép szeleteket akarunk a főtt krumpliból, akkor a piros héjúak a jobbak. Ennek megfelelően a tócsit Agrából készítem, a vajas krumplit Laurából. Kivételt a kiflikrumpli képez (nincs a képen), amely olyan sárga, mint az Agria, csak tényleg kifli formájú. Salátának ő a legjobb! A Laura szép sárga, a vajas krumplinál ez nekem fontos szempont, de az íze is kiváló – ez a legfontosabb! Az olyan krumpliételeknél, ahol a krumpli a főszereplő, mindenképpen. Krumplileves, krumplifőzelék, stb. Nekem Laura a kedvencem! A Desirée a legáltalánosabban kapható krumpliféle. Nincsen semmi baj vele, nagy hibát nem követhetünk el a használatával. Krumplipürének, hasábburgonyának, bárminek. A Kondor csak sütve igazán jó. Lassan fő, nem fől szét – ez igaz, de jellegtelen az íze főve. Fontos dolog: ha a krumpli fény hatásának volt kitéve – vagyis nem volt rendesen beterítve földdel – napsütés hatására egy szolanin nevű anyag szaporodik fel benne. Ennek egyrészt nagyon vacak íze van, másrészt mérgező is, így nem tanácsos fogyasztani, különösen gyermekeknek nem! Mindenképpen vágjuk ki. Pedig a jó krumpli nagyon finom étel! Nemrégiben történt, hogy elfelejtettem bevásárolni – ez azért nem egészen ritka eset nálam! Történetesen azonban a minapában a világon semmi nem volt otthon, mint pár szem krumpli, amit a piacomon vettem. Megfőztem hát vacsorára héjában, hámozás után villával összetörve vajat morzsoltunk rá, megsóztuk – ez volt a vacsora (falusi embereknél a háború előtt gyakran!) Mondhatom: fejedelmi íze volt! Laura – kedvencem.

Mikor vegyem?

Amikor módunkban áll.

Hogyan tároljam?

Hűvös, nem túl nedves helyen. Nejlonzacskóban semmiképpen se tartsuk, mert megpenészesedik.

Gyógynövény

A burgonya – vagy hétköznapibb nevén krumpli – A-, B-, valamint C-vitaminban is gazdag. Sok benne a kálium, ennek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. A krumpli bizony rászolgált arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.

Segít a méregtelenítésben

A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal. Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától. A nyers krumpli leve kiváló vízhajtó hatással bír, mellyel kiegészítheted a diétádat is.

Nyersen is egészséges

A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg. Nyers krumpli reszeléket tettek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén is nyers krumpliszeletek a nyerők.
Viszont főzve sokak számára szimpatikusabb, ám ekkor másban tud segíteni. Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat. A főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzöd, az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapsz. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.

Vérnyomáscsökkentő

Itt se a bő zsiradékban sült hasábburgonyára vagy a chipsekre gondolj. Hanem a minél természetesebb formában, olaj vagy zsír nélkül megpárolt krumplira. Ha így készíted el, megőrzöd a zöldségben lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem túl magas energiatartalmú, tápláló eledelt kapsz. Nagy mennyiségben tartalmaz jótékony hatású antioxidánsokat is, ezért fogyasztásuk a szív- és érrendszerre különösen jótékony hatást gyakorol. De egy friss kutatás szerint a magas vérnyomást is tudja enyhíteni, sőt a vércukorszintet és a lipidszintet is szinten tartja. Ha gyakran idegeskedsz, akkor is érdemes egy tál krumplit – vagy a levét – elfogyasztanod, és várni a jótékony hatását.

To Top