A hatlapos krémes ma már kicsit elfeledett, de igen finom süti. Nem túl édes és könnyű elkészíteni.

Bár az eredeti recept szerint kakaós krémmel kellene készíteni, ez egy vaníliás változat. Apukám édesanyja mindig főzött vanília krémmel töltötte be, és mivel sajnos Őt már nem tudom megkérdezni, próbálkozok különféle krémekkel... egészen addig, amíg apukám azt nem mondja "nahát, anyukám pont így csinálta"
A szalalkálit feloldom a szobahőmérsékletű tejben. Ezt érdemes nagyobb bögrében, mert pár perc alatt többszörösére nő.
A margarint is kissé megmelegítem, és az összes hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrom. A méz miatt ragacsosabb, pici lisztet lehet tenni hozzá, amíg a tészta elválik a kezemtől.
10-15 percre hűtőbe teszem pihenni
A tésztát hat egyenlő részre osztom. Alaposan lisztezett munkalapon egyesével nagyon vékonyra, tepsi méretűre nyújtom.
A nyújtófára tekerve óvatosan sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem. Mivel a megsült tészta nagyon kemény lesz, ezért a lapnak nagyon simának kell lenni.
Ha kicsit nagyobbra sikerült nyújtani, akkor a felkunkorodó oldalakat éles késsel levágom és a hiányos részekhez tapasztom.
A két tojássárgát habosra keverem a cukorra. Hozzáöntöm a tej egy részét, simára keverem benne a pudingport. Ezután hozzáöntöm a maradék tejet is. Kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök belőle.
Ha a krém meghűlt, belekeverem a margarint, és óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét.
Egy nagy tálcára lefektetem az alsó lapot, megkenem a krém 1/5-öd részével. Utána megint lap, megint krém. a Tetejére teszem a legszebbre sült lapot.
Fóliával teljesen lefedve pihentetem néhány órát, utána lehet szeletelni.
Tálaláskor porcukorral megszórom.
ez egy másik fajta főzött krém:
5 dl tej
4 ek liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor,az egyik lehet bourbon
A krémhez a tejet felforralom a liszttel együtt.Én simán beleszitálom,habverővel teljesen csomómentesre keverem,és kis lángos felforralom folyamatos kevergetés mellett.
A vajat habosra kavarom a cukorral, a vaníliás cukorral. A kihűlt tejes masszához keverem. Ezzel töltöm meg a lapokat. Letakarva pihentetem néhány órát. A tetejét simán csak vaníliás porcukorral szórom meg.
Ingredients
Directions
A szalalkálit feloldom a szobahőmérsékletű tejben. Ezt érdemes nagyobb bögrében, mert pár perc alatt többszörösére nő.
A margarint is kissé megmelegítem, és az összes hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrom. A méz miatt ragacsosabb, pici lisztet lehet tenni hozzá, amíg a tészta elválik a kezemtől.
10-15 percre hűtőbe teszem pihenni
A tésztát hat egyenlő részre osztom. Alaposan lisztezett munkalapon egyesével nagyon vékonyra, tepsi méretűre nyújtom.
A nyújtófára tekerve óvatosan sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem. Mivel a megsült tészta nagyon kemény lesz, ezért a lapnak nagyon simának kell lenni.
Ha kicsit nagyobbra sikerült nyújtani, akkor a felkunkorodó oldalakat éles késsel levágom és a hiányos részekhez tapasztom.
A két tojássárgát habosra keverem a cukorra. Hozzáöntöm a tej egy részét, simára keverem benne a pudingport. Ezután hozzáöntöm a maradék tejet is. Kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök belőle.
Ha a krém meghűlt, belekeverem a margarint, és óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét.
Egy nagy tálcára lefektetem az alsó lapot, megkenem a krém 1/5-öd részével. Utána megint lap, megint krém. a Tetejére teszem a legszebbre sült lapot.
Fóliával teljesen lefedve pihentetem néhány órát, utána lehet szeletelni.
Tálaláskor porcukorral megszórom.
ez egy másik fajta főzött krém:
5 dl tej
4 ek liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor,az egyik lehet bourbon
A krémhez a tejet felforralom a liszttel együtt.Én simán beleszitálom,habverővel teljesen csomómentesre keverem,és kis lángos felforralom folyamatos kevergetés mellett.
A vajat habosra kavarom a cukorral, a vaníliás cukorral. A kihűlt tejes masszához keverem. Ezzel töltöm meg a lapokat. Letakarva pihentetem néhány órát. A tetejét simán csak vaníliás porcukorral szórom meg.