SzerzőKovács Anikó
NehézségKözepes

A hatlapos krémes ma már kicsit elfeledett, de igen finom süti. Nem túl édes és könnyű elkészíteni.

Mennyiség1 főre
Előkészítés15 percSütés/főzés30 percÖsszesen45 perc

Bár az eredeti recept szerint kakaós krémmel kellene készíteni, ez egy vaníliás változat. Apukám édesanyja mindig főzött vanília krémmel töltötte be, és mivel sajnos Őt már nem tudom megkérdezni, próbálkozok különféle krémekkel... egészen addig, amíg apukám azt nem mondja "nahát, anyukám pont így csinálta"

Tésztához
Krémhez
Díszítés
Lapok elkészítése
1

A szalalkálit feloldom a szobahőmérsékletű tejben. Ezt érdemes nagyobb bögrében, mert pár perc alatt többszörösére nő.

2

A margarint is kissé megmelegítem, és az összes hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrom. A méz miatt ragacsosabb, pici lisztet lehet tenni hozzá, amíg a tészta elválik a kezemtől.
10-15 percre hűtőbe teszem pihenni

3

A tésztát hat egyenlő részre osztom. Alaposan lisztezett munkalapon egyesével nagyon vékonyra, tepsi méretűre nyújtom.
A nyújtófára tekerve óvatosan sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem. Mivel a megsült tészta nagyon kemény lesz, ezért a lapnak nagyon simának kell lenni.
Ha kicsit nagyobbra sikerült nyújtani, akkor a felkunkorodó oldalakat éles késsel levágom és a hiányos részekhez tapasztom.

Krém elkészítése
4

A két tojássárgát habosra keverem a cukorra. Hozzáöntöm a tej egy részét, simára keverem benne a pudingport. Ezután hozzáöntöm a maradék tejet is. Kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök belőle.

5

Ha a krém meghűlt, belekeverem a margarint, és óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét.

A sütemény összeállítása
6

Egy nagy tálcára lefektetem az alsó lapot, megkenem a krém 1/5-öd részével. Utána megint lap, megint krém. a Tetejére teszem a legszebbre sült lapot.
Fóliával teljesen lefedve pihentetem néhány órát, utána lehet szeletelni.
Tálaláskor porcukorral megszórom.

Változat a krémre
7

ez egy másik fajta főzött krém:
5 dl tej
4 ek liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor,az egyik lehet bourbon

A krémhez a tejet felforralom a liszttel együtt.Én simán beleszitálom,habverővel teljesen csomómentesre keverem,és kis lángos felforralom folyamatos kevergetés mellett.

A vajat habosra kavarom a cukorral, a vaníliás cukorral. A kihűlt tejes masszához keverem. Ezzel töltöm meg a lapokat. Letakarva pihentetem néhány órát. A tetejét simán csak vaníliás porcukorral szórom meg.

Kategória

Ingredients

Tésztához
Krémhez
Díszítés

Directions

Lapok elkészítése
1

A szalalkálit feloldom a szobahőmérsékletű tejben. Ezt érdemes nagyobb bögrében, mert pár perc alatt többszörösére nő.

2

A margarint is kissé megmelegítem, és az összes hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrom. A méz miatt ragacsosabb, pici lisztet lehet tenni hozzá, amíg a tészta elválik a kezemtől.
10-15 percre hűtőbe teszem pihenni

3

A tésztát hat egyenlő részre osztom. Alaposan lisztezett munkalapon egyesével nagyon vékonyra, tepsi méretűre nyújtom.
A nyújtófára tekerve óvatosan sütőpapírral bélelt nagy tepsire terítem. Mivel a megsült tészta nagyon kemény lesz, ezért a lapnak nagyon simának kell lenni.
Ha kicsit nagyobbra sikerült nyújtani, akkor a felkunkorodó oldalakat éles késsel levágom és a hiányos részekhez tapasztom.

Krém elkészítése
4

A két tojássárgát habosra keverem a cukorra. Hozzáöntöm a tej egy részét, simára keverem benne a pudingport. Ezután hozzáöntöm a maradék tejet is. Kis lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzök belőle.

5

Ha a krém meghűlt, belekeverem a margarint, és óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét.

A sütemény összeállítása
6

Egy nagy tálcára lefektetem az alsó lapot, megkenem a krém 1/5-öd részével. Utána megint lap, megint krém. a Tetejére teszem a legszebbre sült lapot.
Fóliával teljesen lefedve pihentetem néhány órát, utána lehet szeletelni.
Tálaláskor porcukorral megszórom.

Változat a krémre
7

ez egy másik fajta főzött krém:
5 dl tej
4 ek liszt
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor,az egyik lehet bourbon

A krémhez a tejet felforralom a liszttel együtt.Én simán beleszitálom,habverővel teljesen csomómentesre keverem,és kis lángos felforralom folyamatos kevergetés mellett.

A vajat habosra kavarom a cukorral, a vaníliás cukorral. A kihűlt tejes masszához keverem. Ezzel töltöm meg a lapokat. Letakarva pihentetem néhány órát. A tetejét simán csak vaníliás porcukorral szórom meg.

Hatlapos hófehér krémes