Egy nagy bögrében meglangyosítom a tejet, elkeverek benne 2 ek cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Huzattól védett helyen hagyom felfutni.
A lisztet egy kelesztőtálba szitálom, elkeverem benne a sót, és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrom. Ha szükséges, még adok hozzá kis lisztet. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb ujjnyi vastagra kinyújtom. Átgyúrni már nem szabad, mert túl sűrű lesz tőle.
Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és ott helyben hagyom tovább kelni 15 percig.
Egy fazékba ujjnyi olajat öntök, és közepes tűzre teszem. Ha több az olaj, a fánkok belemerülnek, és nem fog kialakulni a világos szalag minta.
Nem legye túl forró az olaj, mert hamar megégnek a fánkok. Kisütöm mindet, és papírtörlőre teszem. Porcukorral meghintem.
A maradék tésztát nem érdemes újra gyúrni, mert túl sűrű lesz. Mi simán kis cafatokra vágva ugyanúgy kisütjük. Érdekes formák tudnak kialakulni, és a hosszabb tészta darabok finom ropogósak lesznek!
Ingredients
Directions
Egy nagy bögrében meglangyosítom a tejet, elkeverek benne 2 ek cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Huzattól védett helyen hagyom felfutni.
A lisztet egy kelesztőtálba szitálom, elkeverem benne a sót, és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrom. Ha szükséges, még adok hozzá kis lisztet. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb ujjnyi vastagra kinyújtom. Átgyúrni már nem szabad, mert túl sűrű lesz tőle.
Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és ott helyben hagyom tovább kelni 15 percig.
Egy fazékba ujjnyi olajat öntök, és közepes tűzre teszem. Ha több az olaj, a fánkok belemerülnek, és nem fog kialakulni a világos szalag minta.
Nem legye túl forró az olaj, mert hamar megégnek a fánkok. Kisütöm mindet, és papírtörlőre teszem. Porcukorral meghintem.
A maradék tésztát nem érdemes újra gyúrni, mert túl sűrű lesz. Mi simán kis cafatokra vágva ugyanúgy kisütjük. Érdekes formák tudnak kialakulni, és a hosszabb tészta darabok finom ropogósak lesznek!