SzerzőKovács Anikó
NehézségKözepes
Mennyiség
Előkészítés15 percSütés/főzés1 óraÖsszesen1 óra 15 perc
1

Egy nagy bögrében meglangyosítom a tejet, elkeverek benne 2 ek cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Huzattól védett helyen hagyom felfutni.

2

A lisztet egy kelesztőtálba szitálom, elkeverem benne a sót, és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrom. Ha szükséges, még adok hozzá kis lisztet. 45 perc alatt duplájára kelesztem.

3

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb ujjnyi vastagra kinyújtom. Átgyúrni már nem szabad, mert túl sűrű lesz tőle.
Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és ott helyben hagyom tovább kelni 15 percig.

4

Egy fazékba ujjnyi olajat öntök, és közepes tűzre teszem. Ha több az olaj, a fánkok belemerülnek, és nem fog kialakulni a világos szalag minta.
Nem legye túl forró az olaj, mert hamar megégnek a fánkok. Kisütöm mindet, és papírtörlőre teszem. Porcukorral meghintem.

5

A maradék tésztát nem érdemes újra gyúrni, mert túl sűrű lesz. Mi simán kis cafatokra vágva ugyanúgy kisütjük. Érdekes formák tudnak kialakulni, és a hosszabb tészta darabok finom ropogósak lesznek!

Kategória

Ingredients

Directions

1

Egy nagy bögrében meglangyosítom a tejet, elkeverek benne 2 ek cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Huzattól védett helyen hagyom felfutni.

2

A lisztet egy kelesztőtálba szitálom, elkeverem benne a sót, és a többi hozzávalóval együtt ruganyos tésztává gyúrom. Ha szükséges, még adok hozzá kis lisztet. 45 perc alatt duplájára kelesztem.

3

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb ujjnyi vastagra kinyújtom. Átgyúrni már nem szabad, mert túl sűrű lesz tőle.
Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és ott helyben hagyom tovább kelni 15 percig.

4

Egy fazékba ujjnyi olajat öntök, és közepes tűzre teszem. Ha több az olaj, a fánkok belemerülnek, és nem fog kialakulni a világos szalag minta.
Nem legye túl forró az olaj, mert hamar megégnek a fánkok. Kisütöm mindet, és papírtörlőre teszem. Porcukorral meghintem.

5

A maradék tésztát nem érdemes újra gyúrni, mert túl sűrű lesz. Mi simán kis cafatokra vágva ugyanúgy kisütjük. Érdekes formák tudnak kialakulni, és a hosszabb tészta darabok finom ropogósak lesznek!

Egyszerű fánk